Profilaxia dentara se ocupa cu prevenirea aparitiei afectiunilor dentare.
Astfel, sunt necesare vizite la medicul dentist cel putin o data la sase luni pentru a depista cariile incipiente, parodontoza sau alte afectiuni ale cavitatii orale.
Profilaxia dentara este esentiala nu numai pentru mentinerea unei danturi sanatoase dar este, de asemenea, utilizata pentru a trata etapele timpurii ale unor afectiuni gingivale. Medicul dentist utilizeaza instrumente speciale pentru a indeparta tartrul dentar.
Fara vizite regulate la stomatolog, tartrul se poate forma sub gingie. Acest lucru in cele din urma poate duce la dezvoltarea unor afectiuni parodontale, care netratate, pot duce la pierderea dintilor. Stadiile avansate ale afectiunilor subgingivale pot permite bacteriilor din gura sa patrunda in fluxul sanguin si sa afecteze alte organe.
Parodontopatia este, impreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dintilor. Parodontopatia este o boala a parodontiului, tesutul de sustinere a dintelui in alveola osoasa. Astfel, putem intalni dinti aparent sanatosi, fara carii, care sunt mobili si care uneori necesita extractia. Daca aveti gingii umflate, rosii violacee, care sangereaza usor, ar fi indicat sa consultati un medic stomatolog.
Periajul dentar corect, precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare, dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale. Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineata si seara. De asemenea, e foarte importanta tehnica de periaj pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresati-va unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corecta de periaj. Alaturi de periajul zilnic este necesar un detartraj insotit de un periaj professional, o data la sase luni.
In clinica noastra puteti beneficia de urmatoarele servicii de profilaxie:
- Consultatie completa
- Instructaj pentru a mentine o igiena orala completa (folosirea corecta a periutei de dinti, tehnici de periaj, igiena lucrarilor protetice fixe si mobile, utilizarea apei de gura si a atei dentare)
- Detartraj cu ultrasunete si periaj profesional
- Sigilare in santuri si fosete
- Profilaxia afectiunilor parodontale.